Bozcaada Özel Günler
Tatilini adanın özel günlerine denk getirmek isteyenler aşağıdaki tarihleri kaçırmamalı ve otel rezervasyonlarını mutlaka önceden yapmalılar.
Adidas Bozcaada Yarı Maratonu ve 10K Koşusu 4 Haziran 2022
Uzun yıllardır düzenlenen koşu maratonu adanın geleneksel etkinliklerinden biri oldu. Her sene mayıs ayında düzenlenen koşuda ada, sporseverlerle dolup taşıyor. Bu dönem için otel rezervasyonlarını çok önceden yapmanızda fayda var. Koşu ile ilgili bilgiler için: www.bozcaadayarimaratonu.com
Yerel Tatlar Festivali 17-18 Haziran 2022
İlki 2010 yılında düzenlenen festival, Bozcaada'nın geleneksel günlerinden biri artık. Adalı kadınlar evde yaptıkları yerel yemekleri, ada restoranları özel tariflerini bugüne özel ada meydanına kurulan sıra sıra tezgahlarda sunuyorlar. Giriş ücretini verdikten sonra tepsinizi ve fişlerinizi alarak yemeklerinizi seçmeye başlıyorsunuz. Akşamları da meydanda konserler düzenleniyor.
Bozcaada Salhane Şarap Tadım Günleri 1-4 Temmuz 2022
Adalı 6 şarap üreticisinin standlarının yer alacağı etkinlikte; hem şarapların üretim süreçleri hakkında detaylı bilgiler alacak hem de tadım yapabileceksiniz. Salhane Bar'da düzenlenecek etkinlik için girişte kupon almanız gerekiyor. Dört gün boyunca, saat 18.00-21.00 arasında, kaleye ve denize karşı adanın güzel şaraplarından tatmak için ne güzel bir fırsat...
Bozcaada Hayal Kahvesi Manastır Konserleri 2022
Bozcaada Ayazma Panayırı 26 Temmuz 2022
26 Temmuz, adalı Rumların her yıl kutsal Aya Paraskevi günlerini kutladıkları tarih. Ayazma’da, Aya Paraskevi adına yapılmış küçük bir manastırda bir araya gelinen bu güne halk arasında Ayazma Panayırı deniyor. Küçük manastırın bahçesindeki yaşlı çınar ağaçlarının altına kurulan tahta masalarda yemekler yeniyor, Yunanistan'dan gelen müzik grupları eşliğinde sirtaki yapılıyor. Bu geleneksel panayıra her yıl yurtdışından gelen çok sayıda Rum katılıyor. Uzun yıllardır Rumlarla iç içe yaşayan adalı Türkler de onları bu özel günlerinde yalnız bırakmıyor ve aynı coşkuyla kutlamalara katılıyorlar. Birbirlerine çok yakın bu iki kültürün kaynaşmasına tanık olmak ve bu keyifli ortamın havasını solumak için orada olmalısınız.
Bozcaada Ozanın Günü ve Homeros Okuması 6-7 Ağustos 2022
2002 yılından beri düzenlenen etkinlik, gazeteci Haluk Şahin’in kişisel çabalarıyla başlamış ve adanın geleneksel günlerinden biri haline gelmiş. Her yıl farklı bir ozanın davet edildiği etkinlik iki gün sürüyor. Etkinlik boyunca hem davet edilen ozanın şiirlerini kendi sesinden dinleme fırsatı yakalıyor hem de Homeros’un konusu Troya’da geçen büyük destanı İlyada’nın dünya dillerinde okunmasına tanık oluyorsunuz. Şimdiye kadar 9 ayrı dilde okuma yapılmış.İlyada okumaları adanın karşısında bulunan Troya’nın üzerinden doğan sabah güneşiyle başlıyor. Günün erken saatlerinin dinginliğiyle uyum içinde sessizce bir araya gelen topluluk, destanın geçen sene kaldığı yerden okunmasını dinliyor.
Bozcaada Bağ Bozumu Turları 8 Ağustos'tan itibaren
Bozcaada Caz Festivali 26-27-28 Ağustos 2022
2017'de ilk defa düzenlenen festival adanın en özel noktalarından biri olan Aya Paraskevi manastırının bahçesinde yapılıyor. Tarihi çınar ağaçlarının altına kurulan sahnede 3 gün boyunca Türkiye'nin iyi müzisyenleri sahne alıyor. Bu seneki program için ziyaret edin : www.bozcaadacazfestivali.com
2021: Festivalde bu yıl, “Istanbul Sessions” projesiyle saksafon sanatçısı İlhan Erşahin; “Cereyanlı” projesiyle Alp Ersönmez; Elif Çağlar, Çağrı Sertel, Alp Ersönmez ve Volkan Öktem’in olduğu Sonic Boom; ‘multiverse’ projesi ile Çağrı Sertel ve ona eşlik eden Korhan Futacı; çello, davul ve sözler eşliğiyle eşsiz parçalar ortaya çıkaran ikili Maya Belsitzman&Matan Ephrat özlediğimiz festival ruhunu geri getiriyor. Çeşitli alanlardan esinlenerek yarattıkları müzikleriyle tür sınırlarını aşan dörtlü Fazer ve doğaçlama caz müzik yapan Sketchbook Quartet de bu sene konuk ettiğimiz yükselen yetenekler arasında. Festival özel projesi Bozcaada Ensemble, Kalben&Ceylan Ertem&Seçil Akmirza ile ilk kez deneyimleyeceğimiz bir performans sunuyor. Festivalin son gününde ise Büyük Ev Ablukada Akustik ile hep bir ağızdan şarkılar söylüyoruz. Farklı jenerasyonlardan birçok müzisyenle buluşacağımız, disiplinlerarası Keşif programıyla gastronomiden beden odaklı atölyelere birçok farklı alanda birlikte zaman geçireceğimiz için heyecanlıyız!
Bağbozumu Festivali 2-3 Eylül 2022
2 gün süren festival, adalı şarap üreticilerinin kendi bağlarında düzenledikleri sembolik bağbozumuyla başlıyor. Bunun için bağ işçileriyle birlikte traktörlere binilip bağlara gidiliyor. Toplanan üzümler, eski günlerde olduğu gibi eşek sırtında, at arabasıyla, traktör ve pırpırla, canlı müzik eşliğinde tören alanına taşınıyor. Festival boyunca kale içinde konserler ve iki yarışma düzenleniyor. Yarışmalarda adanın genç kızları arasından bir üzüm güzeli ve adanın en iyi Çavuş üzümü seçiliyor.
Run the Island 9- 10 Eylül 2022
2021 PROGRAMI
1. gün- Açılış Konseri / Ayazma Sahili
2. Gün
08.00 YOGA / Ayazma Sahili
11.00 1.500 mt Yüzme Yarışı / Ayazma Sahili
12.00 Zumba
13.00 Functional Traning
14.00 Latin Dans
15.00 Spinning
16.00 10K ve 21K Yarışı
17.00 Zumba
18.00 Latin Dans
18.30 Ödül Töreni
20.00 Private Dinner
22.30 Konser / Canlı Performans + After Party
Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BIFED)
12-16 Ekim 2022
İlki 2014'de düzenlenen BIFED, Türkiye ve Bozcaada’ya dünyanın en nitelikli çevre filmlerini getirmek
ve hem sanatın hem ekolojinin birlikte varolduğu yeni bir alan yaratmak amacıyla yapılıyor. Kendini şöyle anlatıyor Bifed:
Bazı şeyleri altı yıl geçmesine karşın hala yapamıyoruz. Neleri yapmıyoruz mesela: BIFED hala başvuru ücreti almıyor. BIFED hala tamamen yerel kaynaklarla ve dayanışmayla sürüyor. Modayı takip etmiyor, göçmen kuşlar gibi o festivalden bu festivale birlikte uçan yılın popüler filmleri BIFED için ilginç değil: Kendi sorunlarını anlatan, üçüncü dünyayı egzotik bir malzeme gibi sömürmeyen içten belgesellerin doğal olarak programı oluşturduğu yapı da değişmedi. Bizler, BIFED ekibi olarak elimizden geldiğince konuklarımızla küçük adamızın her şeyini paylaşmaya çalışıyoruz.
Tüm dünyayı saran delilik yaşadığımız bu güzel mavi gezegeni yok etmeyecekse bunda yaptığınız -her şeye rağmen büyük bir cesaretler, büyük bir direnişin çok kıymetli parçaları olarak yaptığınız- belgeselllerin önemi büyük. Lütfen geliniz bunları dolu salonlarımızda birlikte izleyelim ve dünyanın halleri üzerine endişelenin yalnızca biz olmadığımızı hissedelim, birlikte. dayanışarak.
Dört Mevsim Bozcaada
Bozcaada genelde yaz tatili için tercih edilmesine rağmen deniz mevsimi dışında da ziyaret edilebilecek sıradışı bir yer. Şarap ve yemek kültürü, doğası ve iklimi onu her mevsim çekici kılıyor. Günübirlik geziler adayı tam anlamıyla keşfetmek için yeterli değil. Bu, görülecek yerlerin çok fazla olmasından dolayı değil ama adanın ritmini yakalamak ve hissetmek için ne kadar uzun kalsanız o kadar iyi oluyor.
İLKBAHAR: Adanın doğal olarak en yeşil göründüğü mevsim ilkbahar. Çiçekler hem kırları hem de bağları renklendiriyor. Havaların ısınmasıyla birlikte ada halkının kendini dışarıya attığı, mangal ve piknik keyfine başladığı görülüyor. Otel ve restoranların çoğu 23 Nisan tatili için açılış hazırlıklarına başlıyor. Binalar, masa ve sandalyeler boyanıyor, bahçelere yeni çiçekler ekiliyor. Bu tarihe yetişemeyen işletmeler ise 1 Mayıs’ta mutlaka açılmış oluyorlar.
YAZ : Adada Mayıs sonundan Ekim ortasına kadar rahatlıkla denize girilebiliyor. Ama deniz tatili yapmak isteyenler özellikle temmuz ve ağustos aylarını tercih ediyor. Yaz ayları adanın bol rüzgarlı ve nemsiz havası sayesinde bunaltıcı geçmiyor. Okulların kapanış-açılış tarihleri arası ve bayram tatilleri adanın en yoğun olduğu dolayısıyla konaklama fiyatlarının en yüksek olduğu dönemler.
SONBAHAR: Adanın en huzurlu mevsimi sonbahar. Yazın bile soğuk olan deniz sonbaharda ısınmış oluyor. Koylar, oteller, restoranlar size kalıyor. Arka planda bağbozumu devam ediyor. Kasa kasa toplanan üzümler traktörlerle fabrikalara taşınıyor. Sonbahar uzun yürüyüşler, bisiklet gezileri, bağlarda kalan üzümleri, olgunlaşmış böğürtlen ve incirleri yemek için de ideal zaman. Mekanların çoğu 29 Ekim'e kadar açık oluyorlar.
KIŞ: Adada kış genel olarak güneşli geçiyor. Yağmur yağsa bile bulutlar hemen dağılıyor ve ardından güneş açıyor. Dolayısıyla kışın bile kasvetli bir hava olmuyor. Kışın poyraz sebebiyle hava sıcaklığı daha soğuk hissediliyor. Kar ise nadir olarak yağıyor. Aralık-mart arası adada sosyal hayatın en sönük olduğu dönem. Merkezde ısıtmalı oteller, az sayıda restoran ve çay bahçesi açık oluyor. Merkez dışındaki tesisler genelde kapalı oluyor.